top of page
Writer's pictureMonika Bílková

Vypravili jsme se na mezinárodní veletrh úklidové techniky v Berlíně

Ředitel firmy X-Care Robotics Václav Bílek se koncem září spolu s provozním ředitelem skupiny Yottabe Filipem Zimou vydal ještě v doprovodu paní Ireny Bartoňové Pálkové, prezidentky Asociace úklidu a čištění a pana Miroslava Mlezivy z firmy Úklidové služby Kladno na mezinárodní veletrh Cleaning Management Services (CMS) do německého Berlína.


Ředitel firmy X-Care Robotics Václav Bílek na mezinárodním veletrhu úklidové techniky v Berlíně

Naše delegace složená z ředitele firmy X-Care Robotics Václava Bílka a provozního ředitele skupiny Yottabe Filipa Zimy podnikla koncem září s prezidentkou Asociace úklidu a čištění Irenou Bartoňovou Pálkovou a Miroslavem Mlezivou z Úklidových služeb Kladno společnou cestu do německé metropole za účelem návštěvy tamního veletrhu CMS Berlin.


Tato mezinárodní akce s dlouholetou tradicí se letos konala od 19. do 22. září a ani my jsme si ji nemohli nechat ujít. Pro značku X-Care Robotics z našeho portfolia totiž šlo o další skvělou příležitost k čerpání cenných poznatků. Další taková příležitost se naskytne až za dva roky, tedy v roce 2025.


Veletrh o výstavní ploše 47 000 m² slouží primárně jako prezentace úklidových strojů a především také novinek technologií a procesů v oblasti komerčního a profesionálního úklidu. Dále nabízí kompletní přehled výrobků a systémů v průmyslovém úklidu, manuálního i strojového. Kromě toho je veletrh zaměřen mimo jiné i na průmyslové inovace a další technický rozvoj v úklidové technice, tedy hlavně nových strojů a technologií, a také další péče, hygieny a dezinfekce.


Letošní edice CMS Berlin čítala celkem 500 vystavovatelů. Převažovali ti „domácí“ němečtí, mezinárodních bylo 150 z celkem 30 různých zemí. Naše pozornost se pak upínala především k vystavovatelům se stroji na čištění solárních panelů.



Kromě společnosti SolarCleano, s níž jsme před časem řešili možnosti vzájemné spolupráce, bylo na veletrhu ještě několik dalších značek (např. německé firmy Sunbotics či hyCLEANER nebo turecké Robsys), které disponovaly variabilnějšími roboty vhodnějšími k využití pro větší sklony panelů.


Neuniklo nám, že některé firmy jako např. německé značky JEIKNER a VF Reinigungstechnik, se pyšnily kompletní nabídkou nejen na čištění panelů, ale rovněž fasád a skleněných ploch, a to jak robotem, tak i mobilními jednotkami na přívěsu za osobní automobil.


Úklidovým strojům pak dominovaly německé firmy jako Kärcher, či HAKO. I v této oblasti bylo vidět, že otázka robotizace je stále aktuálnější. To se koneckonců odrazilo i na různorodosti nabídky, jak ukázaly firmy jako LIONSBOT, PUDU ROBOTICS, COBI, VIGGO, Kokobots, švýcarská značka KEMARO, či německá společnost NEXARO, která jako jedna z mála se svým sortimentem myslí i na úklid vnitřních kancelářských prostor s koberci.

Podnětů bylo mnoho, a tak není jednoduché si sestavit obrázek o tom, které stroje jsou ty skutečně nejlepší. Možná ještě důležitější je navíc to, jestli je výrobce flexibilní a zda stroje, které vyrábí, jsou jednoduché na obslužnost a mají nízkou poruchovost. Opomenout nesmíme ani podporu v regionu, podporu prodeje a dosažitelné poradenství. Po zvážení všech těchto kritérií se nám jako nejlepší řešení stále jeví firma FYBOTS, s níž momentálně jednáme.


18 views0 comments

Comments


bottom of page