top of page
Writer's pictureMonika Bílková

První ročník konference „CESTA VODY“ vypukne přesně za týden. Přidáte se?

První ročník konference CESTA VODY určený všem, kdo chtějí lépe pracovat s vodou v lesích, zemědělské krajině i ve městech a obcích, už je za dveřmi. Účastníci se mohou těšit na nabitý program se zajímavými hosty i praktickými ukázkami v terénu.


Pozvání na konferenci, která se uskuteční ve dnech 17. – 18. 10. 2024 v sále divadla DIOD v Jihlavě, přijali přední odborníci specializující se na téma lesní, zemědělské i městské krajiny. Celou konferencí bude provázet Vladimír Kořen.



První ročník konference CESTA VODY“, která se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství, se zaměřuje na vodozádržná opatření vedoucí ke zmírnění dopadů klimatické změny v lesích, na zemědělské půdě i v sídlech. Úvodního slova se za pořadatele zhostí Alena Nekovářová z Národního Ústavu pro Integrovanou Krajinu (NÚIK) a Mgr. Miroslav Kubín z odborné platformy AQUAINOVA. Poté už budou následovat příslušné tematické bloky. 


Základní podstatou programu naší konference je různorodost přednášejících. Například v úvodní části pohovoří Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který se ve svém povídání bude soustředit na změnu klimatu v Česku. Zajímavý vstup zde bude mít také Václav Cílek - uznávaný geolog a klimatolog, ale zároveň jeden z nejvýznamnějších popularizátorů vědy v Česku. V  rámci ‚CESTY VODY' bude mít přednášku pojednávající o zadržování vody v krajině od pravěku do současnosti. Máme tu tedy skvělou skladbu odborníků vědeckých i těch z praxe, a také popularizátorů vědy.,“ prozrazuje za organizátory odborná garantka konference Eva Procházková z NÚIK. 


Za zmínku ale samozřejmě stojí také řečníci z dalších sekcí, kteří přislíbili svou účast. V souvislosti s problematikou lesní krajiny z pohledu lesního hospodáře vystoupí například Václav Langer, specialista na lesní ekosystémy. O inovativních způsobech zadržování vod v lesích promluví Miroslav Kubín z AQUAINOVA. Představí se ale třeba i RNDr. Timotej Brenkus z Košického samosprávného kraje, který představí jeden z největších vodozádržných projektů zaměřený na poškozené lesy ve střední Evropě.


V bloku věnovaném zemědělské krajině si bude možné poslechnout přednášku Jana Vopravila z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Ten návštěvníky konference seznámí s vlivem půdy a jejího stavu na vodní režim krajiny.  Lubomír Marhavý z Biopratex, s.r.o. bude sdílet své zkušenosti s  přechodem na půdoochranné zemědělství. Krajinářka Eva Procházková z NÚIK se pak pokusí odpovědět na otázku jak zadržet vodu v zemědělské krajině.


Konference nezapomíná ani na městskou krajinu. Jitka Vagnerová z ATELIER V8 se podělí o svůj pohled krajinářské architektky. Další vstupy pak bude mít i urbanista a architekt Peter Bednár působící v kanceláři Jakub Cigler Architekti, který bude řešit problematiku zadržování vody na městských pozemcích i strukturu měst v konfrontaci s uhlíkovou stopou, ekologickými funkcemi krajiny, a také kvalitou života obyvatel. V neposlední řadě pak vodohospodář Jiří Vítek z JV PROJEKT VH poukáže na důležitost vnímání světa v širších souvislostech, a to nejen v případě adaptace na změnu klimatu.


Kromě pojmenování konkrétních problémů v krajině je cílem konference ukázat i možná řešení urychlení procesu revitalizace a zadržení vody v české krajině, a to na několika rovinách.  Stěžejní částí ‚CESTY VODY' budou ukázky revitalizačních opatření v terénu - bude se jednat o vsakovací opatření v lesích, která prošla během nedávných povodní těžkou zkouškou. Všechna dosud zrealizovaná opatření vydržela obrovský nápor vody a převedla přívalové srážky do půdy. Nedošlo k erozi ani odtoku vody z krajiny. Účastníci se dále dozví přímo od zástupců ministerstva, krajů nebo Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, jak získat dotace na realizace zmíněných opatření,“ přibližuje jeden z hlavních pořadatelů Miroslav Kubín. 


Jak sami vidíte, program konference CESTA VODY“, jehož spolupořadatelem je i NÚIK z naší skupiny Yottabe, bude opravdu bohatý. Těšíme se přístí týden na viděnou!


0 views0 comments

Comments


bottom of page