top of page
Writer's pictureJan Petr Nekovar

Jsme hrdými partnery knihy Petra Krejčího Barokní srdce Evropy

Updated: May 15, 2023

Velice nás oslovila práce režiséra Petra Krejčího směrem ke krajině a ke krásám naší vlasti. Například jeho dokumentární epos Krajina domova či cyklus Barokní srdce Evropy citlivě ukazují radost z české a moravské krajiny a kulturního dědictví našeho národa.


Protože lásku ke krajině sdílíme společně s Petrem, rozhodli jsme se podpořit knižní vydání jeho výpravné publikace Barokní srdce Evropy, která vychází ze stejnojmenného televizního dokumentu. Jsme skutečně hrdí na to, že můžeme podpořit Petrovu tvorbu a být jeho partnery. Co z tvůrčí činnosti Petra Krejčího dělá tak výjimečnou záležitost a proč jsme jí propadli i my?



Důvěrně známá i jedinečná...


Taková je Petrova tvorba. Jméno režiséra, scenáristy a producenta Petra Krejčího se již neodmyslitelně pojí nejenom se zájmem o přírodní a kulturní krásy naší země, ale také s Českou televizí. Petrovým autorským dokumentárním debutem právě na obrazovkách České televize, odkud režiséra můžete znát asi nejlépe, byl film Pálavská exotika z roku 2014. Snímek ukázal, že tvorba Petra Krejčího bude unikátní - jako první v ČR totiž v tak velkém rozsahu použil drony a časosběrné záběry.


Petrův první počin v rámci České televize u diváků sklidil velký úspěch. Na něj nejenom navázal, ale nakonec ho i předčil dokumentární epos Krajina domova, který se hned v roce své premiéry (2016) stal divácky nejlépe hodnoceným pořadem ČT, a také získal prestižní hlavní cenu na mezinárodním filmovém festivalu outdoorových snímků Tourfilm. O rok později se seriál navrátil s druhou řadou, která opět zvítězila mezi diváky ČT i porotou festivalu Tourfilm.


Tím ale výčet Petrových zajímavých počinů rozhodně nekončí. Na kontě má dále třeba 30 epizod Minut z přírody či obrazovou verzi české hymny, bez které si mnozí z nás nedokážou představit odpočítávání posledních vteřin každého starého a vítání dalšího nového roku se skleničkou šampaňského v ruce.


ADAPTO.space jako partner knihy - protože máme rádi přírodu...


Obzvlášť významný je pro Petrovu práci rok 2019. V něm se režisérovi totiž podařilo dokončit hned dva náročné projekty - Pivní putování a již výše zmíněný cyklus Barokní srdce Evropy, který v roce 2020 obdržel cenu Grand Prix udělovanou Syndikátem českých novinářů za nejlepší televizní dílo roku. I tento projekt se dočkal podobně jako Krajina domova knižního zpracování. Jsme moc rádi, že jsme jako ADAPTO.space mohli být jeho partnery.


Naprosto zásadní je pro nás také to, že nás Petrem s spojil společný respekt ke stejným hodnotám. Režisér má na kontě i tři nezávislé filmy s pro nás tak důležitou ekologickou tematikou. Třeba snímek s názvem Mezi prsty, který je filozofii ADAPTO.space asi nejblíž, dokonce získal hlavní cenu na mezinárodním festivalu environmentálních filmů v Lisabonu.


Petr Krejčí ve svojí tvorbě ale nezapomíná ani na ty nejmenší. Film Bývala to zahrádka je určený žákům základních škol. Režisérovým cílem bylo, aby si i děti uvědomily, že pro krajinu kolem nás může něco udělat úplně každý, a že ta přírodní má stejnou hodnotu jako kulturní. V současnosti je Petrův snímek zahrnutý do výuky přírodopisu na 2. Stupni ZŠ.


Co se týče trojjazyčné výpravné obrazové publikace Barokní srdce Evropy, tak tu si můžete zakoupit i vy - třeba na oficiálním eshopu České televize. Všechny Petrovy filmy jsou pak volně dostupné ke zhlédnutí na iVysílání České televize.

51 views0 comments

Comments


bottom of page