top of page
Writer's pictureMonika Bílková

Diskuze s ministrem i dialogy s veřejností: S ADAPTO.space jsme znovu zamířili na významné zemědělské akce

I letos - po vzoru úspěšných účastí z minulého roku - tým naší firmy ADAPTO.space z portfolia skupiny Yottabe na přelomu srpna a září vyrazil na dvě důležité zemědělské akce pro laickou i odbornou veřejnost. 



První z nich byla Země živitelka, kterou již tradičně hostí jihočeské krajské město České Budějovice. Po kladných ohlasech z naší loňské premiéry jsme se v roli vystavovatelů na největší agrosalon v ČR vrátili i v tomto roce. A podobně jako loni, i letos jsme mezi zemědělskou techniku a prezentované technologie přijeli s bagrem, v jehož lžíci jsme založili provizorní mokřad. Opět jsme s sebou vzali také meliorační roury, které jsme použili jako květináče na náletové dřeviny. Smysl revitalizace krajiny jsme popisovali na 3D modelech krajiny (konkrétně šlo o ukázku lokality Klínot v Černovicích), na plakátech a nebo i na akváriu s faunou a flórou žijící v tůních.


Stejně jako v minulém roce, i tentokrát jsme spojili síly s našimi kolegy z neziskového Národního Ústavu pro Integrovanou Krajinu (NÚIK), s nimiž pravidelně a úzce spolupracujeme. „Již minulý rok jsme zakusili svou premiéru na Zemi živitelce. I letos jsme na našem stánku chtěli prezentovat nejen činnost ADAPTO.space - tedy hotové realizace i probíhající projekty, ale také širokou škálu aktivit NÚIK včetně poradenství nebo možnosti vypracování naší Klima-adaptační diagnostiky. A protože na Zemi živitelku jezdí i rodiny s dětmi, na našem stánku nechyběl ani program pro ty nejmenší návštěvníky. Ti se mohli těšit na papírové origami, kuličkodráhy, která demonstruje koryto vodních toků v krajině nebo možnost vyfotit se v kabině skutečného bagru, “ popsala krajinářka Daniela Smetanová, která má v ADAPTO.space i NÚIK na starosti také komunikaci. „V části nazvané Smartfarming pak NÚIK sdílel stánek s dalšími neziskovkami Člověkem v tísni a Vše pro půdu, kde představil společný projekt,“ doplnila.


Účast na zemi živitelce je jak pro ADAPTO.space, tak NÚIK důležitá i díky možnosti mluvit přímo se zemědělci i širokou veřejností. „Snažíme se věci rozpohybovat nejen na úrovni komunikace s úřady a příslušnými orgány, ale záleží nám také na tom otevřeně mluvit se zemědělci o problémech, které je trápí v každodenním životě. To nám pomáhá změny v krajině řešit s respektem k jejich práci. Důležitá je pro nás také osvětová a vzdělávací činnost, díky níž odborné problematice porozumí každý,“ dodala odbornice z NÚIK Eva Procházková.


Tohle přání se nám splnilo.  Během 6 intenzivních dnů (22.-27.8.) jsme se totiž setkali se soukromými zemědělci, se zemědělci ze zemědělských družstev, se zastupiteli měst a obcí, včetně starostů a místostarostů,  se zástupci Agentura ochrany přírody a krajiny a České inspekce životního prostředí i dalšími lidmi, kterým stav naší přírody a krajiny není lhostejný.


A jelikož se letos jednalo o jubilejní 50.ročník, Zemi živitelku si letos nenechali ujít ani radní kraje Vysočina Pavel Hájek, a také ministr životního prostředí Petr Hladík. Ten se v rámci zahájení akce s vystavovateli pozdravil osobně a zastavil se také přímo u stánku ADAPTO.space, kde se seznámil s týmem naší firmy a její činností. „Panu ministrovi jsme měli možnost osobně představit naší činnost a konkrétní projekty a stihli jsme naťuknout i diskuzi o tom, co brání realizaci krajinných prvků. Oceňujeme, že je pan ministr otevřený komunikaci, připomínkám a nápadům z naší strany, a také tématům legislativy a toho, co je zapotřebí udělat pro to, aby se změny v oblasti revitalizace krajiny děly rychleji a efektivněji“, popsala setkání s ministrem Hladíkem krajinářka Smetanová. O naší účasti na Zemi živitelce psala i některá média -  více se dočtete třeba zde



Druhou akcí pak byly Dožínky v Pelhřimově, které se konaly 7.září. Ve stánku jsme měli možnost přiblížit široké veřejnosti hodnoty a problémy české krajiny. Se zástupci zemědělských družstev z Pelhřimovska jsme probrali možnosti spolupráce s naší firmou nebo jim nabídli odborné poradenství, které zaštituje NÚIK. Odbornice Eva Procházková potom na jevišti v krátkém rozhovoru s moderátorem Miroslavem Markem shrnula vše, čemu se věnujeme -  od Klima-adaptační diagnostiky území, přes studie návrhu opatření, projektovou dokumentaci, inženýring a dotační poradenství, až po samotnou realizaci.


Výše zmíněné akce jsou pro nás obrovským přínosem. Snažíme se věci rozpohybovat nejen na úrovni komunikace s úřady a příslušnými orgány, ale záleží nám také na tom otevřeně mluvit se zemědělci o problémech, které je trápí v každodenním životě. To nám pomáhá změny v krajině řešit s respektem k jejich práci. 

10 views0 comments

コメント


bottom of page